hamburger menu
search

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > گلستان > تغذیه کافی گیاه و مصرف بهینه کودهای شیمیایی، یکی از عوامل حیاتی در رشد و توسعه گیاهان است

تغذیه کافی گیاه و مصرف بهینه کودهای شیمیایی، یکی از عوامل حیاتی در رشد و توسعه گیاهان است

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان بهره‌وری عوامل تولید به ترکیب مناسب و بهینه نهاده‌ها و عوامل تولید بستگی دارد، گفت: تغذیه کافی گیاه و مصرف انواع کودهای شیمیایی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین گلوگاه‌های رشد گیاه می‌تواند بهره‌وری سایر عوامل تولید و نهاده‌ها نظیر آب را بالا ببرد تعابیر عامیانه از مصرف کود شیمیایی در جامعه وجود دارد که امروز در کشور ما کود شیمیایی زیاد مصرف می‌شود، اما این اظهار نظرها با مبانی علمی و تجربی و حتی تجربه کشورها سازگاری ندارد.

مجید محمدی افزود: آمار بانک جهانی نشان می‌دهد که متوسط سرانه مصرف عناصر کودی در زمین‌های زراعی جهان حدود 120 کیلو‌گرم است و اغلب کشورهای توسعه یافته اروپایی میزان مصرف عناصر کودی آنها‌ بالاتر از میانگین جهانی است. بر این اساس، همبستگی زیادی بین مصرف سرانه عناصر کودی و کمبود منابع آب در کشورهای جهان بر اساس این رتبه بندی وجود دارد.
 طبق آمار 2013 بانک جهانی، ایران رتبه 117 را در مصرف کود دارد، ادامه داد: مجموع مصرف سه عنصر اساسی فسفر، پتاسیم و نیتروژن در دنیا 184.6 میلیون تن بوده است که مصرف این عناصر از سال 2011 تا 2014 به‌طور میانگین 1.5 درصد رشد داشته است و پیش‌بینی می‌شود تا سال 2018 به 200 میلیون تن رسد
 این در حالی است که ایران با در اختیار داشتن یک درصد تولید جهانی، باید یک میلیون و 840 هزار تن از این عناصر را مصرف کند که پس از تبدیل به کود این رقم به 4.7 میلیون تن افزایش می‌یابد. به‌عنوان مثال، در سال 2009 که مصرف کود در ایران به چهار میلیون و 200 هزار تن رسید، کمترین واردات غذا اتفاق افتاد و حتی 500 هزار تن گندم نیز صادر شد، اما با این حال، در همین سال به ازای هر هکتار 115.5 کیلوگرم عنصرکودی در مزارع ایران پاشیده شد که در مقایسه با آمار سرانه مصرف 119 کیلویی جهان، تقریباً به میزان متوسط دنیا مصرف کرده‌ایم. ولی طی این سالها مصرف کودشیمیایی از۳ میلیون تن فراتر نرفته است.
امسال نیز باید سه میلیون کود شامل، دومیلیون و چهار صد هزار تن  ازت، ۴۰۰ هزار تن فسفات و۲۰۰ هزارتن پتاس تامین گردد  که سهم گلستان در این بخش۱۵۷ هزار و۴۰۴ تن حدود ۵ درصد از برنامه کشاورزی است شامل۱۱۸۹۷۹ تن ازت،۲۴ هزار تن فسفات و۱۳ هزار و۵۲۴ تن پتاس می باشد.
با توجه به این که حدود۶۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی در استان وجود دارد که بعضی  از از این اراضی دوکشته هستند  و‌حدود۱۵۰ هزار هکتارکشت تابستانه هم داریم یعنی در مجموع ۸۰۰ هزار هکتار از اراضی باید زیر کشت روند .
سهم امنیت غذایی  گلستان ، برای تولیدچهار و‌نیم میلیون تن ‌محصولات‌کشاورزی و دامی  و۱۲ درصد امیت غذایی کشور است
همچنین  گلستان، گندم بنبان‌کشور شناخته می شود، حدود ۹ تا۱۱ درصد گندم کشور توسط این استان تولید می شود حدود۳۶ روز نان مردم کشور را این استان تامین می کند‌.
برای تولید یک نیم‌میلیون تن گندم، بیش از۱۰۰ هزارتن کلزا،۳۰۰ هزار تن جو و سایر محصولات  از قبیل ، پنبه ،سویا، برنج، سبب زمینی و... در مجموع بالای ۲۵۰ هزار  تن کود یارانه ای«ازت ، فسفات وپتاس » و غیر یارانه ای« آلی، بیولوژیک،ریزی مغذی ها» نیاز داریم تا تولید خوبی داشته باشیم اما چیزی که نصیب استان می شود۵ درصد سهم کشوری است.
 در حال حاضر با توجه به کمبود آب و بحرانی که تقریبا تمام کشور را درگیر کرده، نیاز است، ترکیب بهینه عوامل بیشتر رعایت شود و مصرف کود را افزایش دهیم تا بهره‌وری آب ارتقا یابد؛ یعنی در بیشتر مناطق بدون اینکه زمین را تغذیه کنند، از آن غذا می‌گیرند. در چنین شرایطی زمین فرسوده شده و بهره‌وری عوامل تولید پایین می‌آید؛ بنابراین اراضی آب مصرف می‌کنند، اما غذا ندارند.
 طبق آمارهای موجود، ضریب همبستگی افزایش عملکرد کشت گندم و مصرف کود شیمیایی در کشت آبی 78 درصد و در کشت دیم گندم 51 درصد است.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
برچسب ها
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام
قانون جدید افت قیمت خودرو